Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down
21 March 2026
An event every year that begins at 12:00am on day 21 of March, repeating indefinitely
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006 από τον Έλληνα ιατρό Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης , Στυλιανό Αντωναράκη και γιορτάζεται κάθε χρόνο από τότε στις 21 Μαρτίου , από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21). Στόχος υφίσταται η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνής κοινότητας .
Το σύνδρομο Down είναι μια χρωμοσωμική ανωμαλία με συνέπειες στην σωματική διάπλαση, νοητική ανάπτυξη και ψυχοκοινωνική εξέλιξη. Στην Ελλάδα 1 στα 770 παιδιά γεννιέται με σύνδρομο Down. Ένας άλλος όρος για το σύνδρομο Down που χρησιμοποιούταν είναι ο Μογγολισμός εξαιτίας του σχήματος των ματιών κάτι που πλέον θεωρείται απρεπές και ανεπίτρεπτο από την επιστημονική κοινότητα. Τα βασικότερα συμπτώματα της ασθένειας είναι τα εξής :
- νοητική υστέρηση κυμαίνεται από βαριά (IQ: 20-35) ως ελαφριά (IQ: 50-75)
- βραχυχρόνιας μνήμης, της ικανότητας σκέψης, της ομιλίας και της κινητικής
- Χαμηλό ανάστημα και τάση για παχυσαρκία
- αυξημένη συχνότητα εμφάνισηςαυτισμού , όπως και πρώιμηςνόσου Alzheimer (από 35 ετών).
- καρδιακές βλάβες
- ενδοκρινοπάθειες, όπωςυποθυρεοειδισμό ή σακχαρώδη διαβήτη.
- πνεύμονες ευάλωτοι σε λοιμώξεις
- αυξημένη συχνότητα επεισοδίων άπνοιας ύπνου.
- οφθαλμικά προβλήματα
- ωτικά προβλήματα
- προσδόκιμο ζωής μόλις τα 55 χρόνια
- στειρότητα για τους άνδρες
- 50% πιθανότητα για τις γυναίκες να γεννήσουν παιδί με σύνδρομο Down
Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται προγεννητικά μέσω υπερηχογραφήματος και εργαστηριακών μετρήσεων ενώ δεν υπάρχει ριζική θεραπεία . Η λήψη φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη έχει δείξει μείωση στην εμφάνιση συνδρόμου Down και φυσικά δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο η κληρονομικότητα εκτός από την περίπτωση του Μεταθετικού Συνδρόμου Down. Κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο σε ποσοστό 3-4% του γενικού συνόλου και από αυτό κληροδοτείται σε ποσοστο 3-12% των περιπτώσεων.
Η μόνη λύση είναι η προσπάθεια να γίνουν τα άτομα αυτά ενεργά μέλη της κοινωνίας μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης αλλά και συνεργασίας γονέων και δασκάλων μαζί.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος.